Hur fungerar elavtal från Alltid?

Få svar på dina frågor!

Hur fungerar ett elavtal med Alltid? Vad innebär egentligen Flat rate? Hur tar jag med mig min Alltid-el i flytten?

Nedan besvarar vi några av de vanligaste frågorna om vår eltjänst!

Frågor & Svar

Om man blir kund hos Alltid, är man då garanterad marknadens lägsta elpris?

Vi jobbar hela tiden med att erbjuda konkurrenskraftiga avtal med bra villkor, men vi kan inte garantera att vi har det lägsta priset på marknaden. Varför vi inte kan göra det är för att elmarknader ändras hela tiden, om ett pris är det lägsta ena dagen kan det vara högre nästa dag eller tvärt om.

Vi har inte möjlighet att rabattera elen då vi inte är ett elbolag utan erbjuder en tjänst. Vår tjänst går ut på att vi hela tiden jobbar med att få fram dom bästa och förmånligaste avtalen till dig som kund bland alla de elbolagen som finns på marknaden.

Jag har Alltid och ska nu flytta, hur gör jag då?

Om du redan har ett Alltidabonnemang och ska flytta, hör av dig till kundservice så hjälper vi dig.

Jag ska flytta och vill skaffa Alltid, hur gör jag då?

Om du ska flytta och inte har Alltid idag, hör av dig till kundservice så hjälper vi dig.

Har ni bindningstid?

Vi har två olika produkter, en med bindningstid och en utan. Läs mer om detta under vår eltjänst.

Varför måste jag gå igenom Klarna Checkout i ansökan?

Klarna är vår betalningsleverantör och kommer vara den som fakturerar och tar hand om betalningarna. Du kan välja att betala med faktura eller med kort.

Observera dock att du inte förbinder dig till något förrän efter den 14 dagar långa ångerrätten, som börjar gälla först efter att du fått en bekräftelse per epost från oss.

Är det miljöel?

Vi strävar alltid efter att tillhandahålla el från förnyelsebara energikällor.

Kan jag få Alltid trots att jag redan har ett elavtal med bindningstid kvar?

Ja, du kan skaffa Alltid trots att du redan idag har ett elavtal med bindningstid. Vi kan dock inte acceptera kunder med för långa bindningstider på flera år än, tyvärr, men ansök eller hör av dig så ska vi se vad vi kan göra!

Vilka ligger bakom Alltid?

Alltid AB består av ett glatt gäng som på riktigt bryr oss om hållbarhet, våra kunder och att skapa en så bra tjänst till dig som möjligt. Vi lovar att göra så gott vi kan för att få dig till världens nöjdaste kund! Alltid AB är ett fristående dotterbolag till Vattenfall AB.

Vad innebär Flat rate?

Flat rate innebär fast månadskostnad. Istället för att du betalar olika varje månad, så får du samma kostnad varje månad. När du betalar el utan Alltid får du ett pris per ”kilowattimme”, som alltså innebär att du betalar x kr per kilowattimme du använder varje månad. Detta gör att vad du betalar olika månader kan variera kraftigt, förutom vissa ”fasta” avgifter som t.ex. månadsavgifter som elbolagen lägger på fakturorna.

Detsamma gäller nätavgiften, som innehåller flera delar. Med Alltid slipper du tänka på detta – vi ger dig en och samma månadskostnad varje månad (flat rate!), precis som du betalar för exempelvis Spotify, Netflix eller bredbandsabonnemang. Självklart ordnar vi så att både el + nät ingår i ditt Alltid-abonnemang, så du slipper tänka på det!

Kan jag betala med autogiro, kort, e-faktura och faktura?

Med hjälp av vår betalningspartner Klarna erbjuder vi fakturabetalning och kortbetalning. Betalning sker månadsvis.

Fakta om el

Hur görs solenergi till el?

Solens strålar kan inte bara generera el på ett sätt, utan två. Den första metoden är genom solceller. I solcellerna skapar solstrålarna likström, som sedan omvandlas till växelström innan den kopplas in i det vanliga elnätet. Att producera el på detta sätt kräver inte någon större mängd av direkt solljus och funkar därför nästan överallt.

Det andra sättet att göra solenergi till el på är genom termiska solkraftverk. I sådana kraftverk används solstrålarna för att driva en ångturbin eller en stirlingmotor. Turbinen eller motorn håller i sin tur igång en generator. Men eftersom processen kräver mycket direkt solljus är det svårt att bygga solkraftverk på de nordliga breddgraderna.

Vad är en kWh?

I elsammanhang mäter vi energi i kWh, eller kilowattimme som det egentligen heter. Det är ett mått på hur mycket arbete en apparat utfört, det vill säga hur mycket effekt den levererat under en tidsperiod.

Om en lampa har en effekt på 40 W och den lyser i en timme förbrukar den 40 Wh, eller 0,04 kWh. Omvänt så kan 1 kWh hålla samma lampa lysande i 25  immar då 1 kWh/40 W = 25 h. Inte så svårt va?

Hur mycket el förbrukar internet?

Visst, du kan alltid släcka lampan och dra ner några grader på värmen för att spara på miljön, men få tänker på att även internetanvändande förbrukar el. En tweet förbrukar runt 0,00003 kWh och en Google-sökning förbrukar i snitt tio gånger så mycket, vilket motsvarar att hålla en glödlampa på 60 W tänd i 17 sekunder!

För att uppskatta hur mycket el hela internet förbrukar måste vi ta alla olika komponenter i systemet med i beräkningen, vilket är lättare sagt än gjort. Enligt en uppskattning förbrukar internet årligen 84 till 143 gigawatt, runt två procent av jordens totala energikonsumtion. En annan jämförelse visar att världens IT-användning påverkar klimatet lika mycket som världens flygindustri, vilken står för runt 3,5 procent av mänsklighetens totala koldioxidutsläpp.

Eltips!

Möblera utifrån elementen

Hur du möblerar ditt hem spelar roll för energiförbrukningen. Om du placerar sänggavel, bord, soffor eller liknande framför elementen blockerar det flödet och varmluften sprider sig inte lika bra.

Då måste du öka kraften och det är varken bra för miljön eller plånboken. Så när du städar nästa gång, passa på att flytta runt möblerna och frigöra alla element.

Fixa elsmarta frukostägg

Ägg är gott och gott är bra. Ett miljövänligt sätt att tillaga ägg är att täcka dem med vatten i en kastrull och stänga av spisen så fort vattnet kokar. Låt dem sedan ligga kvar i det varma vattnet i åtta minuter så är frukosten fixad!

Psst. Om du ändå vill koka äggen hela vägen räcker det med att bara ha lite vatten i botten på kastrullen då det är ångan som sköter det mesta av jobbet.

Visste du att?

Det tar mer energi att handdiska än att använda diskmaskin

Att diska för hand må ge dig rena naglar och en ursäkt att blåsa såpbubblor men det är inte speciellt elsmart. Det drar ungefär tre gånger så mycket el som att använda diskmaskin, förutsatt att du inte fördiskar i varmt vatten.

Diskmaskiner drar förhållandevis mycket el, runt 1,5 kWh i timmen, men drar ändå mindre än handdisk och minskar samtidigt vattenåtgången med cirka 50 procent.

Vad förbrukar mest el i hemmet?

Alla prylar drar olika mycket el och vissa slukar ström som svarta hål. De värsta elslukarna vi har hemma är spisplattor, ugnar, mikrovågsugnar och vattenkokare som alla drar runt 1500 W. På andra plats kommer diskmaskiner, tätt följt av tvättmaskinen på 1400 respektive 1250 W.

Men om man ser till hur mycket prylarna används är bilden en annan. I en lägenhet är det som kostar mest lyxgrejer som golvvärme och el-handdukstorkar och olyxiga grejer som omoderna kylskåp och skruttiga frysar.

Hittade du inte din fråga? Du kan maila en fråga till: kundservice@alltid.se