Vilket elavtal ska jag välja? Fem tips för att hitta rätt elavtal för dig.

“Men vilket elavtal ska jag välja då?” Låt oss erkänna att vi är många som ställt oss denna fråga. Elavtalsdjungeln kan tyckas snårig, svettig och stundtals farlig. Men var inte rädd! Här ger vi dig fem konkreta tips på vad just du ska välja för elavtal.

vilket elavtal ska jag välja

1. Grön el(ler inte)?

En annan fråga att ställa sig, efter Den Stora Frågan “Vilket elavtal ska jag välja?”, är huruvida grön el är en viktig faktor för dig eller inte. Om du kommer fram till att det är det bör du säkerställa att elbolaget, vars elavtal du väljer, försöker att leverera grön el så mycket det bara går – men också se till att det undviker stora men tomma ord om grön el, som sedan aldrig besannas. Läs om Alltids tankar kring el från förnybara energikällor.

2. Sitt lugnt i båten med fast pris

Att hitta, välja och byta elavtal ska vara flexibelt. Du som kund ska känna dig trygg och veta att ditt elbolag både har förståelse för det och anpassar sina elavtal efter det. Ett fast elpris varje månad gör att du har större kontroll över din budget och är garanterad att parera otrevliga överraskningar i slutet av månaden.

3. Nät + El = Sant

En vattendelare för många som tecknar upp sig på tjänster eller produkter med löpande månadsbetalningar, är hur smidigt betalningen fungerar. Därför kan en samlad faktura för både nät- och elförbrukning höja din bekvämlighet ytterligare – särskilt om de båda har fasta månadskostnader.

4. Jämför rätt

Ett generellt tips är att försöka undvika elavtal som säljer så kallad el till inköpspris, vilket betyder att elbolaget säljer elen till dig till samma pris som de köper den för. Det kan låta både lockande och lätt att jämföra. Men el till inköpspris släpar ofta efter sig extra, och ibland till en början dolda, avgifter såsom elcertifikatskostnader, månadsavgifter och inköpspåslag. Så när du funderar på vilket elbolag du ska välja, bör jämföra elavtal på ett tydligt sätt, med alla eventuella extra kostnader inkluderade. Ett seriöst elbolag skulle dessutom aldrig försöka dölja tilläggsavgifter för en potentiell kund.  

5. Ett elavtal du inte bryr dig om är ett bra elavtal

Rubriken kan tyckas motsägelsefull, men det är alltid värt det att hålla utkik efter ett elbolag som har schyssta villkor och vill att du ska kunna luta dig tillbaka i vardagen. Då slipper du oroa dig för vilket eventuellt spratt din elräkning kommer att spela dig. “Vilket elavtal ska jag välja?” är en fråga som är svår att besvara på rak arm, men det viktigaste är att du ska känna dig trygg och nöjd med ditt elpris – månad ut och månad in.

Alltid hjälper dig gärna med att titta på ett elavtal som passar din livssituation och budget. Klicka här för att läsa mer.