Vad är ett bra elpris?

Idag är det lättare än någonsin att byta elavtal – utbudet är stort, konkurrensen gör att bättre och bättre priser tas fram och det kan dessutom gå väldigt snabbt. Men innan du skrider till verket bör du ha svaret på en fråga besvarad: vad är egentligen ett bra elpris?

vad-ar-ett-bra-elpris

Kluriga kampanjerbjudanden

Ett bra elpris kan ibland komma förklätt. Vad som verkar vara ett toppenerbjudande kan visa sig gälla i bara tre månader eller ett halvår, för att sedan gå över till en högre, bindande månadskostnad. Därför är ett tips att se upp för den typ av kampanjerbjudanden som inte kan lova samma elpris varje månad, utan kanske plötsligt ger dig en otrevlig överraskning.  

Lägenheter kontra villor

Vad ett bra elpris är kan variera från fall till fall, beroende på vilken elsituation just du utgår ifrån. Först och främst bör du ta hänsyn till vad för typ av hem du bor i. Är det en lägenhet, radhus eller villa? Ju större du bor, desto mer el förbrukar du. Med detta sagt kan mindre hushåll spara stora summor på att välja rätt elavtal.  

Vad snittar du?

En annan parameter du bör ta hänsyn till är hur mycket el du brukar konsumera i genomsnitt. Detta mäts i kilowattimmar per tidsenhet. För att ta ett exempel förbrukar en genomsnittslägenhet i Sverige ungefär 12 000 kWh varje år. Av dessa går över hälften, närmare bestämt 6 500 kWh, till uppvärmning av lägenheten. I ett lågtempererat land som Sverige är det alltså särskilt viktigt att ha bra elpriser. När du väljer elavtal bör du därför ta reda på hur din elräkning skulle se ut varje månad, och för säkerhets skull kasta ett extra öga på hur mycket samma räkning eventuellt skulle kunna stiga, hos ett potentiellt elbolag.

Ärlighet varar längst

En av de viktigaste punkterna att kolla upp för att hitta ett elbolag med bra elpris är att välja ett elbolag som hängt med i svängarna, är modernt och har läst av den rådande marknadens krav. Att ett avtal är anpassat efter att just du ska ha ett så smidigt förhållande med ditt elbolag som möjligt är en viktig del av dealen.  

Alltid kommer aldrig sluta arbeta för att du ska ha en samlad el- och nätfaktura, grön el utan floskler och schyssta villkor. Vi vill ge dig svaret på “vad är ett bra elpris?” genom en fast månadskostnad utan otrevliga överraskningar. Klicka här för att läsa mer om våra avtal för enkel och smart el.