Stoppa tjuven! 3 enkla sätt att spara el i badrummet

66-kopia

Badrummet är en riktig energislukare. Här tickar resurserna iväg snabbt och spårlöst ända tills de dyker upp svart på vitt på elmätaren. Men med tre enkla knep kan du spara massvis av energi och göra en stor insats för miljön.

Den elslukande svenskens badrum

Visste du att vi svenskar är världens sjätte mest elslukande nation? En svensk snittlägenhet drar 12 000 kWh el om året, och en stor del av den rinner iväg i badrummet. Här går ungefär 2 500 kWh till varmvatten och 500 kWh till tvätt och torkning. Utöver det drar badrummet el till uppvärmning, belysning och diverse apparater.

Men badrummet behöver inte vara en energitjuv. Här är våra bästa knep på hur du blir mer hållbar när du duschar, tvättar och fixar:

1. Många duschar små

Vi kan ju börja med allt det där varmvattnet. Det räcker att du kortar dina duschar från 15 till 5 minuter för att du ska ha kapat din årsförbrukning med 700 kWh. Stänger du av kranen när du tvålar in dig sparar du ännu mer. Skulle du sen dessutom ta steget att byta till ett snålspolande duschmunstycke, ja då kan du minska vattenåtgången med ytterligare 70 %. Bara sådär!

2. Tvättvett

När det gäller tvättandet är det ju bara sunt förnuft att fylla sin tvättmaskin. Den drar nästan lika mycket el oavsett hur mycket det är i den, så vänta tills du har ett lagom stort lass innan du kör. Tänk också på att moderna tvättmedel funkar bra redan vid lägre temperaturer, så att tvätta varmare än 40 grader behövs sällan och maskinens sparprogram utan förtvätt räcker bra till all normalsmutsig tvätt. När det gäller torkningen är det ungefär så här:

Lufttorkning – Bäst om möjligt!

Torktumlare – Bättre än torkskåp, särskilt om du har en variant med fuktavkännare som inte övertorkar tvätten.

Torkskåp – Sämst. Ledsen gubbe. Tummen ner. Du fattar.

3. Mys är bäst när det märks

Om vi då går vidare till uppvärmningen är tips nummer ett att begränsa golvvärme-myset till den del av året det behövs. Alltså: A) Se till att ha ett golvvärmesystem som går att stänga av, och B) Stäng av det om det inte är vinter.

I apparatfrågan gäller det på samma vis att inte låta grejer stå på i onödan. Handdukstorken till exempel. I övrigt kan det vara bra att veta att vissa apparater är mer oskyldiga än andra. En liten eltandborste har till exempel en effekt på 2-5 watt medan en hårtork ligger på närmare 2000 (!). Det riktiga slukhålet är bastun om du har en. Där kan effekten ligga runt 6000 watt.

Enkelt att spara dubbelt

Summan av kardemumman är att badrummet förvisso kan vara ett riktigt svart hål ur energisynpunkt – men det behöver inte vara det. Du kan själv styra väldigt mycket, dels genom hur du inreder ditt badrum och dels genom hur du använder det. Med några få smarta drag kan energitjuven istället bli ett sparprojekt för både dig och miljön. Något som du så klart får bonuspoäng för om du är kund hos Alltid. Och det är du väl?