Snygga lampor i ett hållbart hem – så gör du

miosmall

Ska du flytta till en ny lägenhet? Eller vill du bara göra det lite ljusare hemma nu när mörkret kommer? Oavsett är det kanske dags att köpa nya snygga lampor. Men hur ska du tänka för att få mysig stämning och samtidigt vara snäll mot miljön? Marianne Johansson, kategorichef inom belysning på Mio, ger sina bästa tips.

Marianne Johansson, Mio

Ha många ljuspunkter för en mysig hemkänsla

När du väljer bland bordslampor, golvlampor och taklampor är det lätt att bara se varje kategori för sig själv. Men Marianne Johansson menar att det är helheten som skapar ett trevligt hem och att varje rum bör ha 5-7 ljuskällor. Tänk också på att blanda mellan:

  • Allmän belysning i form av t.ex. en plafond som ger bra allmänljus vid städning.
  • Läsbelysning från t.ex. en golv- eller vägglampa som ger ett riktat ljus.
  • Stämningsbelysning som golvlampa, bordslampor och tavelbelysning m.m. Placera lamporna på olika ställen i rummet så att ljuset kommer från många håll.

 

Välj LED-lampor – men inte vilka som helst

Om du vill välja miljövänliga lampor är en ljuskälla som drar lite energi det absolut viktigaste. Marianne förklarar:

De nya LED-ljuskällorna drar bara 10 % av vad den gamla glödlampan gjorde. Även halogenljuskällorna drar förhållandevis mycket energi (70%) om man jämför med den gamla glödlampan. Så välj alltid LED om du vill tänka på miljön.

Men det är skillnad på LED och LED, både vad gäller kvalitet och miljövänlighet. I butiken bör du därför titta extra noga på två märkningar:

Ett sätt är att titta på RA-värdet som anger färgåtergivning: ju högre värde desto bättre kvalitet. Det ska även finnas en energimärkning på lampan. Högsta värdet är A++ och det är det bästa för miljön

berättar Marianne. Hon fortsätter:

Kvaliteten på komponenter spelar naturligtvis också roll, men för konsumenten är detta svårt att veta. Mio har valt att arbeta med välkända varumärken som genomför alla tester som krävs.

Lampguiden hjälper dig hitta rätt

Förutom RA-värdet och energimärkningen finns det en massa andra måttenheter för en lampa: watt, lumen och kelvin är några exempel. Med vår snabbguide hittar du just den sort du behöver!

Köp snygga lampor – och återvinn dem

För att skapa ett trevligt och hållbart hem är det så klart också viktigt att välja lampor du tror att du kommer att tycka om länge. Varför inte taklampan Hönö eller fönsterlampan Phil som syns tillsammans med soffan Nevada och soffbordet Melissa ovan?

Om du ändå skulle tröttna om några år, lämna den gamla lampan till återvinning råder Marianne. Alla lampor innehåller nämligen elektriska komponenter och ska sorteras som elavfall (mer info om sopsortering hittar du här).

Sista pusselbiten

När du valt bland bordslampor, LED-lampor, taklampor och energimärkningar så behövs det bara en sista sak: elen! För utan den blir dina lampor varken särskilt funktionella eller mysiga. Och även om typen av el – miljöel vs vanlig – inte påverkar livslängden på glödlampan så gör ditt val en stor skillnad för planeten. Välj miljöel för klimatets skull!