Jag vill ha billigare el – hur gör jag?

Billigare el är något de flesta är intresserade av, men kanske inte aktivt anstränger sig för att uppnå. Men hur ska du gå tillväga om du vill ha billigare el? Vi listar fem områden som du kan el-optimera!

billigare-el

1. Fyll kyl och frys!

Hur märkligt det än kan låta att fyllda kylskåp och frysar gör både elräkningen och magen glad, är det faktiskt sant. Maten fungerar isolerande och gör att de snabbare kan återgå till sin inställda temperatur efter att du lagt in nya produkter eller öppnat dörren. Det kan därför också vara klokt att ha ett mindre kylskåp om du bor i ett ensamhushåll.

2. Rätt sätt för din tvätt

Eftersom uppvärmning står för en stor del av din elkonsumtion gör du din plånbok en tjänst genom att tvätta rätt. Du kan nämligen få billigare elavgifter genom att tvätta mer ansvarsfullt. Du ska helst använda kallt vatten och fylla maskinen ordentligt innan du trycker på start. I din tvättmaskin är det faktiskt hela 90% av energin som går åt till att värma upp vattnet – så att ställa in maskinen på kalltvätt kommer att göra skillnad på den del av elräkningen som utgörs av tvätteriet.

3. Skaffa solpaneler

Om du är sugen på att ge ditt hem ett ansiktslyft och samtidigt göra en insats för både plånboken och miljön är solpaneler något för dig! De flesta av dagens solpaneler är diskret designade, har lång garanti och är utrustade för svenska väderförhållanden (jo, även för snö!). Så att införskaffa en och annan solcell kan definitivt vara en god investering! Många återförsäljare erbjuder dessutom att du kan välja mellan att antingen få montering av professionella eller bygga solcellsanläggningen själv.

4. Elvett i köket

Att göra rätt sak på rätt plats när du lagar mat kan göra mer för att dina elpriser än vad du tror. Några vanor du bör lägga dig till med i köket är följande:

  • Koka allt med lock på – då behöver inte spisen gå på högvarv. Dessutom får du middagen klar snabbare!
  • När du ska spara rester till morgondagens lunch i kylskåpet (vilket också är en skjuts framåt för din ekonomi) bör du låta den svalna en stund först, innan den får ta plats bland kylvarorna. Detta gör att kylanläggningen inte gör av med lika mycket energi för att få ned din mat i rätt temperatur.  
  • Stäng av ugn och spis en stund innan din mat är helt klar – eftervärmen räcker gott.

5. Elleverantörsbyte ska inte stå i vägen för billigare el

Vi är många idag som låter bli att byta elleverantör – för att det helt enkelt är krångligt. Vi oroar oss för jobbiga telefonsamtal och att få ett nej, om vi är bundna till en viss leverantör. Så ska det naturligtvis inte vara! Vi på Alltid ser till att ditt elleverantörsbyte inte står i vägen för ett bra elpris. Vi kontaktar din nuvarande leverantör, paketerar om dina nät- och elavtal till en samlad faktura, förhandlar fram schyssta villkor. Och oavsett om du redan är bunden till ett annat elavtal, kan du när som helst hoppa på vår eltjänst. För att el ska vara enkelt.

Vill du ha hjälp med att hitta ett elavtal som passar dig bäst? Alltid hjälper dig!