Bo med en kompis och lev längre

23s

Det finns många fördelar med att bo själv. Du slipper förhandla med någon om städning och inredning, samtidigt som du kan sova exakt när du vill. Men det finns minst lika många positiva saker med att bo tillsammans med någon – vi listar sex av dem.

Köp storpack och låna saker av varandra

Har du också stått i affären och förbannat maten för sin storlek? Du behöver ju bara några hundra gram vitkål, inte ett helt huvud! Med en polare i lägenheten slipper du det. När ni är två kan ni köpa storpack och slipper slänga lika mycket mat.

Dessutom behöver ni inte äga alla prylar själva, utan kan låna av varandra. Du kanske har en hammare och borr, medan din kompis har synål och tråd. Perfekt när du ska laga tröjan och din polare ska sätta upp tavlor!

Du har alltid sällskap

Känslan att låsa upp lägenhetsdörren och mötas av ett tyst mörker är inte alltid så rolig. Om du delar boende med andra blir det sällan så där ekande tomt. Istället finns det ljud i bakgrunden och tecken på att andra människor finns i närheten. Och visst känns det tryggare att ni är flera om det skulle komma en galen inbrottstjuv?

Någon kan ta hand om dig när du är sjuk

“Det är ingen fara, jag mår bra” säger du till de oroliga föräldrarna. I nästa stund lägger du dig på sängen och önskar att någon kunde komma med soppa och massera dina fötter. “Varför kan ingen bara ta hand om mig?!” tänker du.

Med en kompis som sambo behöver du bara gå från tanke till ord. För din bästa vän är enligt vänskapens alla regler tvungen att göra allt du ber om – även om det involverar köp av glass och promenad i regn.

Du blir hälsosammare och lever längre

Om du bor med vänner kommer du faktiskt inte vara lika sjuk. En finsk studievisar nämligen att ensamboende mår sämre och att de som bor två eller fler i ett hushåll har hälsosammare livsstil och lägre dödlighet. Fördel: sambo.

Ni kan dela på tråkiga sysslor

Dammsuga, putsa fönster, torka golv… Städning är aldrig kul, åtminstone inte om du behöver göra det ensam. Men med lite sällskap och musik på hög volym är ni färdiga på ett ögonblick. Eller varför inte dela upp det: du tar denna veckans städning och din kompis nästa? Oavsett blir det betydligt lättare att städa tillsammans en polare än att behöva göra allt själv.

Du halverar dina kostnader

Sist, men inte minst, finns det givetvis stora ekonomiska fördelar med att bo ihop med någon annan. Du halverar dina kostnader för internet, minskar hyreskostnaden drastiskt och kan spara pengar på mat genom att köpa storpack, och så vidare.

Men pengar kan ju vara känsligt, så se till att bestämma innan hur ni gör med rörliga kostnader som mat och el. Eller så skaffar ni bara matkasse. Och flatrate. Så slipper ni de problemen och får samma kostnad varje månad. Enklare kan det inte bli!