Alltid testar: Vilken kasse är bäst?

Skärmavbild-2016-06-01-kl.-15.47.55-960x560

1,3 miljarder. Så många plastkassar gör vi av med varje år. Hur känns det i samvetet? Inte särskilt bra, va? Men på ett eller annat sätt behöver vi få hem våra varor från affären. Så vilken kasse är egentligen den bästa?

För många kassar

1,3 miljarder kassar motsvarar 140 stycken per person varje år. Vilket landar på nästan tre i veckan. Det låter lite väl överdrivet, tycker du inte? Att dra ner på antalet plastpåsar vi förbrukar är ett första steg. Men att helt sluta använda kassar blir förstås svårt. Då och då behöver man transportera hem mat eller andra varor. Så vilken kasse ska man välja? Vissa material visar sig vara bättre än andra om man tittar på miljöpåverkan vid både tillverkning och återvinning av kassen, men det spelar också in hur hållbar kassen är och hur länge den lever.

Kasse av sockerrör

Många matvarubutiker erbjuder idag kassar som är tillverkade av sockerrör. Och faktum är att den här kassen är ett ganska bra alternativ. Sockerrörskassen är förnybar och relativt hållbar (i dubbel bemärkelse), och kan med fördel användas flera gånger (du ska bara komma ihåg att ta med den till affären igen, det är ofta där haken ligger). Den passar också bra att använda som soppåse, vilket ger den ytterligare ett användningsområde.

Tygpåse

En kasse tillverkad av bomull är tålig och kan användas många gånger. So far so good. Men problemet ligger i att en bomullskasse är kostsam att producera, precis som all textil av bomull. Det innebär att en tygkasse måste användas många gånger för att bli hållbar. Väldigt många gånger. Faktiskt så många gånger som varje dag i tio år, för att den ska komma ner i samma miljöpåverkan som en sockerrörskasse. Hoppsan, det var något nytt!

Plastkasse

Det här är en lite tjockare kasse som används i detaljhandeln. Den är oftast tillverkad av plast och har ofta ett lite otympligt format vilket gör den svår att återanvända som soppåse (vi har nog alla stått där och lönlöst försökt få apotekspåsen att passa i soptunnan). På grund av tillverkningsprocessen behöver en plastkasse användas fem till tio gånger för att komma ner i samma miljöpåverkan som sockerrörskassen.

Papperskasse

En hederlig papperskasse håller måttet ganska bra i konkurrensen. Om kassen är tillverkad i Sverige av svenskt trä så är miljöpåverkan inte särskilt stor, och papperskassen ligger faktiskt i linje med sockerrörskassen. Men papperskassar tillverkade utomlands klarar sig inte lika bra i testet. De har bra hållbarhet och kan absolut användas många gånger, så länge man inte råkar ställa den i en vattenpöl.

Återvunnen plast

Plaståtervinningen blir mer och mer utvecklad och idag kan stora mängder plast återvinnas och återanvändas i nya produkter, som till exempel plastpåsar. Detta förutsätter givetvis att plasten hamnar i återvinningskärlen och inte i vanliga soppåsen. Kassar av återvunnen plast har ungefär samma miljöpåverkan som sockerrörskassen. Om kassen är tillverkad av återvunnen plast så brukar det stå på den.

Polyesterkasse

En kasse av återvunnen polyester är väldigt hållbar, ur flera perspektiv. Återvunnen polyester tillverkas av förbrukade PET-flaskor och polyesterkläder. Polyester är en form av plast, så kassen är tillverkad av fossil råvara. Men å andra sidan, tar man hänsyn till att plasten i kassen redan är producerad och tidigare använd i andra former, så blir resultatet ganska okej ändå. Det här är smidig att ta med sig med tanke på att den tar lite plats när den är ihopvikt.

Källa: Konsumentföreningen Stockholm

Dra ner på plasten! Lär dig hur i Den hållbara bantningskuren

Läs mer om att handla hållbart i artikeln Liten guide till att handla hållbart