5 skäl att skaffa elbil

2-960x560

Att elbilen är ett bra alternativ för familjen som kör lådcykel har vi redan fastställt. Men det finns faktiskt många hållbara skäl att skaffa elbil, för vem som helst som är lite medveten.

1. Den är miljövänlig.

De flesta elbilar är koldioxidneutrala, eller »utsläppsfria«. Många gör bara åt ungefär 80 % av kraften i batteriet när de kör. I bensin- eller dieselbilar är samma siffra bara en femtedel! Och även om man laddar inte laddar sin elbil med grön el så är utsläppen per körd kilometer bara hälften så stor som hos vanliga bilar. Många elbilar tillverkas med grön energi och produceras i snälla material som går att återvinna.

2. Den är billig.

Elbilar är dyrare att köpa än många vanliga bilar. Å andra sidan är den, sett över tid, mycket billigare att köra. El kostar inte alls lika mycket som bensin eller diesel (och privatpersoner får faktiskt rabatt när de köper elbilar). Eftersom elbilen saknar sånt som koppling, katalysator och kamrem blir också underhållet av bilen mindre.

3. Den är kul och trevlig att köra.

Vissa säger att elbilens elmotor och automatiska växellåda gör att den både är snabbare och smidigare att köra än en vanlig bil. Till skillnad från bensin- och dieselbilar varken luktar eller låter elbilen. Vad som också är rätt trevligt är att man kan köra en elbil med gott samvete. Hur ofta får man inte dåligt samvete för att man bidrar till en försämrad miljö när man sätter sig i bilen? Med en elbil kan man dra ut på en road trip utan att må klimatdåligt. Bara det är värt en stjärna i kanten!

4. Den räcker långt.

Att man inte kan köra särskilt långt med en elbil är en vanlig protest. Men elbilarna får hela tiden bättre och bättre batterier och man kan faktiskt köra nästan 200 kilometer på de som finns nu. De flesta av oss (som kör) kör mindre än 10 mil per dag – så »räckviddsproblemet« (som det så fint kallas ibland) är faktiskt inget riktigt problem. Med elbilen får man dessutom en »laddbox« som man kan ladda bilen med hemma i garaget eller på jobbet. Och allt fler bensinmackar skaffar snabbladdare.

5. Den är cool.

Elbilen är ett resultat av revolutionerande teknik, som man kan göra mer personlig med hjälp av olika tillval. En häftig funktion är att man kan tidsinställa uppvärmningen av bilen, så är den varm när man sätter sig i den en kall morgon i december – sweeet!